Home Vragen Kan je een nieuwbouwwoning stucen?

Kan je een nieuwbouwwoning stucen?

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is het belangrijk om na te denken over de afwerking van je muren. Wil je strakke muren, dan wordt er vaak gedacht aan glad stucwerk. Maar kan je een nieuwbouwwoning stucen? Wat zijn de risico’s van stucwerk en hoe profiteer je van de uitstraling van glad stucwerk, zónder de nadelen?

Kan je nieuwbouwwoning stucen?

Ja, je kunt de muren en plafonds van jouw nieuwbouwwoning stucen. Maar houd er wel rekening mee dat er altijd een risico is op (haar)scheurtjes en barsten in het stucwerk. Dit risico verdwijnt nooit helemaal, ongeacht de vakkundigheid van de stukadoor of de kwaliteit van het stucwerk. Wil je gladde muren zonder scheuren, dan is renovlies de beste optie.

Nieuwbouw zonder stucen: waarom renovlies?

Wil je gladde muren in je nieuwbouwwoning, maar heb je geen zin in scheuren in je stucwerk? Ga dan voor renovlies behang. Renovlies heeft de uitstraling van stucwerk: het is strak, naadloos en niet van glad stucwerk te onderscheiden.

Een ander groot voordeel is dat renovlies behang scheuroverbruggend werkt: het glasvezelbehang gaat niet scheuren, ook niet als de betonnen ondergrond wel scheurtjes vertoont.

Nieuwbouw muren afwerken: stucwerk versus renovlies

Kenmerken Glad stucwerk Renovlies
Naadloos Ja Ja
Glad Ja Ja
Scheuren in afwerklaag Ja Nee
Scheuren in onderlaag zichtbaar Ja Nee
Schilderen mogelijk Ja Ja
Reinigen mogelijk Lastig Ja
Sterk en stootvast Ja Ja, meer dan stucwerk

Renovlies wordt steeds populairder, vooral bij nieuwbouw. Er zijn stukadoors die beweren dat renovlies nooit zo glad en strak kan worden aangebracht als stucwerk, maar niets is minder waar. Net als bij stucwerk is de expertise en ervaring van de vakman van groot belang: een gespecialiseerde, betrouwbare en ervaren vakman zorgt voor een strak eindresultaat wat niet te onderscheiden is van glad stucwerk.

Hoe ontstaan scheuren in stucwerk bij nieuwbouw?

Het risico op krimp- en zetscheuren in stucwerk is door de jaren heen flink afgenomen, maar de kans op scheurvorming blijft aanwezig.

De krimp- en zetscheuren ontstaan door:
  • Uitwerken van de woning
  • Bouwvocht in de nieuwbouwwoning

Uitwerken van woning

Jouw nieuwbouw huis staat nog niet helemaal strak op de fundering en zakt nog enkele millimeters. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan in de wanden. Het uitwerken van een nieuwe woning duurt enkele jaren.

Bouwvocht in nieuwbouwwoning

Daarnaast komt er tijdens de bouw altijd water in de woning terecht. Vaak is er na oplevering van de woning nog zo’n 65% bouwvocht aanwezig in de wanden, vloeren en plafonds.

Door het huis geleidelijk te verwarmen, laat je een groot deel van het bouwvocht verdampen. Doe je dit te snel, dan kunnen wanden krimpen en uitdrogen. Dit leidt weer tot scheuren in het stucwerk. Hoewel je de kans op scheurvorming verkleint door langzaam op te stoken (1 graad per 2 dagen), blijft het risico op krimpscheuren in stucwerk door bouwvocht aanwezig.

Prijs weten van jouw klus?

Gladde nieuwbouw muren zonder scheuren?

Wil je gladde en strakke muren in jouw nieuwbouw huis, zonder de kans op scheuren? Kies dan voor renovlies! RenovliesDirect heeft jarenlange ervaring met renovlies en zorgt voor een afwerking die niet te onderscheiden is van glad stucwerk. Wil je nog meer informatie ontvangen over renovlies of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw (nieuwbouw)woning? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies!